Natur

Äntligen vår!

Ja alltså. Äntligen, äntligen! Äntligen har vintern lämnat oss och våren har kommit på besök. I en artikel från Dagens Nyheter slår de hammaren på spiken och skriver så här:

”Det är inte bristen på sol som varit problemet – mars var rekordsolig – och det är sedan en tid inte något större fel på dagstemperaturerna heller. Det är de svinkalla nätterna som håller våren borta. Fast snart släpper det.”

Och fortsätter med att skriva:

”Det ser ut som om ett nytt högtryck växer in framåt söndag-måndag. Om solen får skina ostört några timmar om dagen kan temperaturerna då, tack vare den ljummare luftmassan, klättra ordentligt. Tvåsiffrigt, utan tvekan, och enligt vissa prognoser kanske så högt som 16–17 grader.”

Det är med andra ord dags nu. Äntligen! Som vi har väntat och längtat. För den här vintern har verkligen varit helt hopplös. Minns ni den här artikeln: ”Prognos: Februari ännu bistrare”? Det var en av många rubriker som slog ner oss denna vintern, för det var så otroligt kallt. Nu kan vi andas ut, och släppa det som varit – men samtidigt, det gäller att tänka på vad man kan göra till nästa vinter. Har du frusit? Ja du är nog inte ensam, hela Sverige har skakat tänder i minusgraderna. Sen är det också mycket annat som skapar problem när det är kallt. Sönderfrusna tak, stuprör, hängrännor och istappar är bara några av de problem som storstadsmänniskor måste slåss med när kylan tar över. Det finns dock saker att göra åt saken, till exempel genom att ha Icepool värmekabel, vilket underlättar och säkrar när det är kallt. Det är någonting alla fastighetsskötare borde ta hand om nu när vi äntligen får andas lite från vinterkylan.