Blixtar

Att campa när det åskar

Det är många som gillar att ge sig ut i naturen och leva sida vid sida med djuren och växterna. Kanske är det en årlig tradition där du och kompisgänget åker och fiskar, plockar svamp eller vandrar i svenska fjällen? Ofta vill man övernatta och bestämmer sig för att antingen ta med sig tält eller husvagn för att campa ett par dagar. Men se till att ni är förberedda på alla slags väder – åskväder kan komma när man minst anar det, och om det blixtrar när ni campar så finns det vissa saker ni bör veta!

De flesta vet nog att man helst ska hålla sig inomhus när det blixtrar och åskar, men när man är ute och campar är man tvungen att göra det bästa av situationen och göra husvagnen eller tältet åsksäkert. För det första är det viktigt att ni har ett bra och stabilt tält. Det kanske är dags att byta ut det gamla tremannatältet från 80-talet och ersätta det med något som verkligen håller för alla väder? På välsorterade friluftsbutiker hittar du kvalitetstält, campingutrustning och allt annat du behöver för några dygn i vildmarken. Numera kan man köpa allt man behöver på nätet, till exempel på Activeoutfit.se där det finns en massa utrustning för alla campingsugna.

När ni skaffat rätt tält eller husvagn och ger er ut i naturen ska ni slå upp lägret på en plats som inte är riskabel vid oväder. Undvik öppna ytor och fält, och ställ er inte heller under något träd. Till skillnad från vad många tror så är det helt riskfritt att prata i mobiltelefon. Det kan faktiskt till och med vara en livräddare om ni skulle bli alltför attackerade av blixtar och dunder. Ni måste kunna ringa någon och be dem hämta er vid en nödsituation, eller ringa brandkåren om blixten slår ner och något tar eld. Här kan du läsa mer om de vanligaste tipsen för att skydda sig.

Det allra bästa är som sagt att inte vara utomhus vid kraftigt åskväder. Kolla upp vädret innan ni bestämmer er för att ge er ut och campa, och ställ hellre in och flytta fram campingturen än att chansa.