Väder

Att tolka moln

De finns där upp I himlen. Ligger man på rygg i gräset en varm sommardag inger de ett lugn och man kan med dess former hitta på spännande berättelser. Ja, moln är fantastiska gasbildningar men som vi även klagar på då de skymmer solen. Men, hur skulle en värld se ut utan dem?

En värld utan moln, är lite som att tänka sig en värld utan regn – något som inte finns på världskartan.  Varför det kan vara bra att lära sig mer om moln, är dels på grund av att vi kan förutse vädret som komma skall, men även få större respekt för vår natur. Vid första anblick kan de se ut som hokus-pokus att titta på molnen och inte se dinosaurier utan om det ska börja regna. Men, kan man grunderna är det enkelt, och detta är en kunskap man kan bära med sig resten av livet.

 

Skillnad på moln och moln

Här kommer tre typer av moln tas upp: stackmoln, åskmoln samt böljemoln. Men vill du lära dig mer om moln och andra typer kan du klicka dig vidare till SMHIs sajt.

 

  • Stackmoln känner vi igenom främst på sommaren när varma bubblor stiger från marken och möter varm luft från solen. Då bildas det bomullsliknande moln eftersom vattenånga kondenseras. Stackmolnen upplöses sedan under kvällen då solen försvinner – vilket många kanske undrar över, varför det ofta blir klart på himlen när solen lägger sig. Men, det finns även andra typer av stackmoln: medelstora och riktiga torn. De större molnen bär inte heller några stora chanser till regn, men är mer irriterande under sommaren. De största stackmolnen växer på höjden om atmosfären är kall och fuktig. Detta göra att molnen ser ut som torn. Här finns risk för regn.
  • Åskmoln bildas i stratosfären (ungefär 10 km höjd) Här fryser vattendropparna och det bildas skurmoln. Det ser lite ut som en bomb.
  • Böljemolnet ser man lätt genom att hela himlen böljar sig som vackra vågor. Detta moln består av många olika separata delar. När vi flyger och upplever turbulens kan det vara att vi åker genom ett böljemoln då luften mellan molnsegmenten sjunker och molnen stiger.

Miljöförstöring med bruna moln

Bruna moln som består av sotpartiklar och finns främst i södra- och östra Asien ser till så det blir en lika stor påverkan på klimatet som koldioxid. Detta då eldning av ved och kodynga är stor. Detta skapar stora problem då de stora glaciärerna smälter snabbare då de mörka partiklarna absorberar solljuset och värmer upp at mosfären snabbare. Sotpartiklarna står nu för hälften av uppvärmningspotentialen från koldioxid.

Det gäller att vi tar hand om vår planet och både i vårt dagliga privata liv, men även ser till att stora företag tar sitt ansvar och anlitar en miljökonsult för att värna om miljö och hitta de bästa lösningarna på hur man kan göra. Att bara ligga på rygg och titta upp på lekande vackra stackmoln är något vi alla borde önska att de generationer efter oss även ska få chans till. Därför är det viktigt att vi alla drar vårt strå till stacken.