Blixtar

Blixtar i kulturen

Blixt och dunder är någonting som vi människor har fascinerats av i alla tider, och det är inte så konstigt när man tänker på vilket fantastiskt skådespel det är som naturen bjuder på under ett riktigt rejält åskväder. Och vi har inspirerats av åska och blixtar på många sätt, vilket syns både i vår historia och i vår kultur! Låt oss ge exempel på åska och blixtar i kulturen. 

Ett av de tydligaste exemplen från vår nordiska tro är ju asaguden Tor. När det blixtrade och dundrade så trodde vi det var för att Tor red över himlavalvet och svängde med sin hammare som bar blixtens kraft inom sig. Och inom den grekiska tron så var det guden Zeus som styrde över åskan och blixtarna, han kastade dessa som vapen mot sina fiender när han var i strid. Blixtar i gudstron har alltså oftast handlat om vrede och strid. 

Vi använder gärna liknelser med blixtar i vårt vardagliga språk, vi säger ”blixtsnabb” när något är ordentligt snabbt och att någon är som ett åskväder när de är märkbart arga och förbannade. När något kommer plötsligt så kommer det som en blixt från klar himmel. Man säger också att smärta kan blixtra till, så vi har verkligen använt dessa fenomen i vårt språk. Vi sjunger gärna om blixtar och åskväder också, tänk bara på ”Everybody was kung fu fighting / those kicks were fast as lightning” eller låten Thunder and Lightning av Thin Lizzy. Och ibland kommer det här med blixt, eller det engelska ordet Bolt, som en väldigt läglig liknelse. Världens snabbaste man heter ju inget annat än Usain Bolt, och ingen kan väl tycka att det inte är ett himla bra sammanträffande. Ja, blixtar och åskväder har en tydlig plats i vår kultur och den kommer nog inte försvinna så länge vi bryr oss om vädret och naturen!