Blixtar

Guide för åskvädret

Åskvädret slår till och det är ett flertal svenskar som är oroliga över att blixten skall slå ner i huset. Värre är det att befinna sig utomhus och vara oskyddad vid nedslaget. Det kan räcka med att stå i närheten av blixten för att ta skada. Vilka ställen är då säkra och är bilen ett så pass bra skydd som man alltid vuxit upp med vetskapen om. Man kan pricka hål på många myter idag tack vare all information som finns.

blixt och åskaÅska och blixt är något som vi i Sverige får uppleva varje sommar, vi har därför lärt oss själva och våra barn att det är farligt att göra vissa saker under ovädret. Bland annat har vi hört att bilen är den säkraste platsen att befinna sig när blixten slår ner. Varför bilen är så säker är för att den fungerar som en plåtbur som leder blixten runt och ner i backen. Däremot är det viktigt att man faktiskt inte rör bilen vid nedslag då den leder strömmen.

Att undvika:

  • Träd, man ska varken befinna sig i eller under, höga punkter
  • Öppna hav och sjöar är riskabelt då blixten kan slå ner i vattnet
  • Öppna fält och planer, sporter som fotboll och golf är livsfarligt under ett oväder
  • Höga toppar, samma som gäller vid trädens toppar, det är farligt att vara uppe högt oavsett om det är ett kyrktorn eller ett berg

Säkerhetsåtgärder man bör ta under ett oväder:

  • Stanna inomhus och ta skydd i hemmet, ofta slår inte blixten ner i villor utan väljer högre toppar eller åskledare
  • Befinna sig i en bil, bilen är säker så länge ni inte rullar och tar i den om blixten skulle slå ner i den, det värsta som kan hända är faktiskt att bilen går sönder och då kan man köpa reservdelar online.
  • Dra ur sladdar till allt i hemmet, tv, dator och dylikt är absolut viktigast då ett blixtnedslag kan orsaka elbrand

Myter om åska

Myter om åska och blixt är att blixten aldrig slår ner på en och samma plats, detta stämmer alltså inte och ett kyrkotorn kan alltså träffas ett tusentals gånger under sin ”livstid”. Att det är vanligt att människor träffas av blixten stämmer inte heller, oddsen är alltså högre att vinna en miljon än att man träffas av blixten.