Väder

Har du koll på vindstyrkan?

VindstrutSå fort det blir dåligt väder och vinden tar tag i oss så känns det som om det vore stormväder ute, och det säger vi även fler gånger. Känner du igen dig?

Men, faktum är att det kanske inte alls är någon storm som tar tag i oss då vi inte har någon aning om vad för vindstyrka som ska uppstå för att få titulera sig storm? Men lugn i bussen för snart har du koll på lägen och kan efter det bli besserwissern som tillrättarvisar folk.

Ett mått på effekt

En vind är ett mått på effekt med svaga och starka vindar. Denna styrka anger man i meter per sekund eller med Beafortsgrader om man ska vara helt exakt. Dock är det få som verkligen vet vad som skiljer en storm från en orkan. Och nu när vädret blivit mer oberäkneligt kan det vara på tiden att vi benar ut med vad som skiljer de olika vindarna åt. Man mäter vindar med en tiominutersperiod då de blåser lite olika och när det kommer till havet så brukar man använda knop, vilket är enkelt räknat ungefär en halv meter i sekunden. Är det lugnt väder mäter vinden bara 0,2 meter per sekund och benämns som stiltje till havs. Är vinden frisk, kuling till havs, så talar man om 10-13 meter per sekund och kommer vi upp i stormstyrkor blåser det så snabbt som 24-28 meter i sekunden. Orkanvindarna börjar från 32 meter per sekund och går upp till 60 meter per sekund. Då gäller det att du håller dig inomhus och säkrat alla lösa föremål. Vill du veta hur du ska skydda dig för blixten så läs mer här.