Tips

Jaktväder, jaktvett och viltkött

I höst drar jaktsäsongen igång vilket tusentals svenskar längtar till. Men det gäller att vara rätt utrustad i skogen när väder och vind ofta varierar starkt efter sommarmånaderna. Planering och val av lämplig klädsel bidrar till att jakten blir både säkrare och roligare.

 

Kläder efter väder

Genom att klä sig efter väder inför jaktturen blir det genast mycket enklare att koncentrera sig på uppgiften. Även om solen strålar när det är dags att ge sig ut så kan vädret ändras snabbt och i våra djupa skogar är det svårt för ljus att ta sig in. Detta ställer höga krav på kläder och utrustning. Med signalfärgade kläder, tröjor och jackor i olika material och rejäla skor från http://fahallenjakt.se/klader-skor/jaktklader/ kan man undvika obehag och förebygga att olyckor sker. Lager- på- lager principen är alltid fördelaktig eftersom det då blir enkelt att skala av sig plagg eller ta på fler om det skulle behövas. De signalfärgade kläderna hjälper jägarna att synas i skogen.

Jakt

 

Jaktvett och etikett

Håll jaktutrustning och jaktvapen i trim – ingen vill vara nära ett gevär som inte kontrollerats på flera år och nervösa jägare är inga bra jägare. Skjut endast i säkra riktningar där inga människor kan tänkas befinna sig och ha koll på jaktteamet så att ingen kommer i skottlinjen av misstag. Jakt sker under ordnade omständigheter och ännu finns ingen risk att jakten ställs in på grund av brist på älg, läs mer här. Enligt svensk jakt har däremot antalet jägare minskat i landet vilket försvårar kontroll över stora viltstammar i Sverige. De jägarna som kvarstår blir äldre och äldre vilket kräver att fler av de yngre generationerna tar jägarexamen.

 

Viltkött gör gott

När jaktsäsongen är i full gång finns det mer viltkött på marknaden, vilket är bättre för både miljön och vår hälsa att konsumera. Viltkött är speciellt och kräver omsorg, Sveriges Radio ger tips på recept som kan hjälpa dig att tillaga det lyckat. Vilda djur har inte avlats och fötts upp på samma vis som boskap vilket leder till mindre påverkan för miljön och vi får i oss mindre konstiga ämnen. Samtidigt är tillgången på viltkött säsongsbegränsad och det gäller att värna om viltstammarnas omfattning.