Miljö

Luftvärmepump i svenskt klimat

Ska du välja uppvärmningslösning och funderar på en luftvärmepump så ska du fortsätta läsa här för den bästa informationen.

Marknaden är stor när det kommer till uppvärmningslösningar för hemmen. Värmepumpen är en av de mer moderna och samtidigt kostnadseffektiva lösningarna för uppvärmning. Men vad är en bra luftvärmepump, kan du spara pengar och vilka fördelar finns?

Fördelar

Det finns många fördelar med luftvärmepump och nedan ser du några av dessa.

Spara ström: Det är många som ser värmepumpen som en dyr investering, men en bra investering brukar vara värd satsningen. När du ersätter en äldre oekonomisk värmelösning med en värmepump, kommer du se skillnaden ekonomiskt på sikt.

Vissa vittnar om så mycket som en kostnadsminskning på 80%, vilket givetvis kommer att variera. Det beror bland annat på vad du använt för uppvärmning tidigare, storleken på ditt hem, klimatet och isoleringen.

En värmepump ger generellt tre till fem gånger mer värme än den energi som pumpen använder. Som du förstår ger detta en bra besparing. Ersätter du en värmepump som ska ersätta traditionell elvärme är det inte helt omöjligt att spara in över 9000 kWh per år.

Bra för miljön

Det är fortfarande relativt vanligt att använda fossilt bränsle för den traditionella uppvärmningen.

Används det 4000 liter olja för din uppvärmning bidrar detta till lika mycket föroreningar som mellan fyra och fem bilar på ett år.

Bättre inomhusklimat

En bra värmepump bidrar till att behålla en bra inomhusluft genom att filtrera bort damm och partiklar från luften. Vill du utnyttja filtrerna så glöm inte att rengöra eller byta dessa för att de ska fungera på bästa sätt.

Om du har pollenallergi så är en värmepump med allergifilter helt klart att rekommendera. Test som gjorts visar att dessa filter kan fånga upp 94% av allergenerna i luften. Detta innebär att det även kan vara användbart för astmatiker eller andra allergiker.

Effekten på dessa allergifilter kan variera beroende på exempelvis hur stort rummet är.

Rätt temperatur året runt

Värmepumpen kan även fungera som kylning. På sommaren kan det bli riktigt varmt och då kan värmepumpen vändas och göra det skönt och svalt inne istället.

Kvalitet och livslängd

Tänk på att kvalitet och livslängd är avgörande för vad slutsumman landar på. Väljer du en högkvalitativ pump så kommer den fungera år efter år och leda till en större ekonomisk vinst på lång sikt.