Väder

Med fokus på vädret

”Vi hade i alla fall tur med vädret”. Så heter en svensk film från 1980, och titeln sammanfattar ganska bra hur vi svenskar känner för det här med väder och temperaturer, i synnerhet i kombination med semester och sommar. Vi har gjort oss kända som ett folk som lägger otroligt stor vikt vid vädret.  Är det varmt och solsken när vi är lediga blir vi som ystra kalvar som just släppts på grönbete, vi kastar av oss så gott som alla kläder, sätter oss i parker och dricker rosé och badar i första bästa vattenpöl. Är det däremot mörka moln på himlen vår första semesterdag blir vi deprimerade, drar ner rullgardinen och tänder ljus medan vi lyssnar på låtar med textrader som ”what’s the point” och ”can’t take this anymore”.

För att hålla sig uppdaterad kring vädret, och eventuell inhandling av stearinljus vs solkräm, kan man dels köpa en termometer, som man kan hitta hos www.termometer.se. Man gör också väl i att hålla koll på olika vädersajter, som till exempel…

  • klart.se, som visar hela Sveriges väder den följande veckan.
  • smhi.se, Sveriges meteorologiska och Hydrologiska Instituts hemsida med tillförlitlig och djupdykande väderinformation.
  • wunderground.com. Visar vädret från hela världen. Här kan du också få statistik över hur vädret var på olika platser flera år tillbaka.