Årstider

Så undviker du olyckor vid bilkörning

När du kör bil i mörkret är det värdefullt att se bra. Med LED-extraljus kan du förbättra ljusbilden mycket. När du ser längre bort och på sidorna ökar du chanserna att upptäcka eventuella hinder på vägen.

Att köra bil i skog och mark i mörkret innebär en viss risk. Det rör sig mycket vilda djur i skogen och de kan ibland korsa vägen. När ett djur befinner sig på vägen är det bra om du upptäcker det i tid för att undvika en kollision. Genom att ha bra extraljus på bilen minskar du riskerna drastiskt. Ett tips är att köpa LED extraljus om du vill ha en riktigt bra ljusbild när du kör i skog och mark.

Välj LED-extraljus som passar bilen

Det finns olika typer av LED extraljus att köpa. Det finns både stora och små LED-lampor samt LED-ljusramper i olika storlekar. Fördelarna med LED-extraljus är många. LED är mycket effektivare än vanliga lampor och livslängden är betydligt längre. De är stöttåliga, underhållsfria och har en låg strömförbrukning och låg värmeutveckling. En annan fördel är att lamporna tänds direkt. När du ska välja ut LED-extraljus är det bra att fundera över vilken ljusbild du föredrar att ha samt att extraljusen passar bra på bilen du har.

En bred och lång ljusbild har betydelse

Förutom att du kommer få en betydligt bättre ljusbild när du kör kommer ljuset bidra till att du inte blir trött lika snabbt, speciellt när du kör längre sträckor. När det är mörkt ute är det lätt att känna dig trött och bli lite dåsig. Varför du ska ha extraljus är för att få en bredare och längre ljusbild. För att exempelvis undvika en vinterkrasch är sekunder ibland avgörande. Det är även viktigt att anpassa hastigheten efter väglaget för att inte utsätta dig för onödig risk att kollidera med vilt. Tänk på att om du råkar ut för en viltolycka måste du anmäla händelsen.