Väder

Underbart farliga magiska under

Naturen är helt klart underbar och med alla fantastiska fenomen som strålar över himlen, får vågorna att höjas och sänkas och marken att skallra, så det är inte konstigt att man blir fascinerad. Moder jord kan verkligen sätta livet på spel genom sina utbrott. Från åska och blixtnedslag till riktiga oväder som orkaner och tornados. Väder och vind kan kollidera och skapa kraftfulla reaktioner, likaså kan kärnan i mitten skaka så att det känns på ytan. Hur hanterar man dessa omväxlingar?

moln storm

Vindar kan blåsa på och till slut gå från starka vindbyar till storm för att sedan bli orkanstyrka, vi har alla sett det på nyheterna. Hem flyger iväg i luften, boskap lyfter från marken och syns inte till mer. Det fantastiska med naturen är att man aldrig vet vad den kommer att hitta på. Det finns en mängd av väder att förbereda sig på, helt beroende på land är det också olika stor risk för att drabbas av så svårt väder att det krävs speciella åtgärder.

Skydda dig mot naturkatastrofer

Det är angeläget för många som bor i eller kommer att besöka områden med mycket naturkatastrofer att faktiskt veta hur man kan skydda sig. I Sverige har vi trots de flestas ovetande en del hot som kan slå till och då kan det vara bra att vara förberedd. Bästa tipsen beroende på vad du blir utsatt för:

  • Rejäla oväder brukar kallas storm, orkaner och tornados, många en biverkan av varandra. Platser som drabbas av orkaner ofta har ofta något slags varningssystem som ljuder innan ovädret slår till, det brukar också gå ut varningar på TV och radio. För de som vill skydda sig så är det en källare som är den bästa lösningen. Tornados har samma regel som orkaner, göm er under marken i ett skyddsrum. Det knepiga med en tornado är att man inte kan förutse den på samma sätt som man kan följa ett orkanoväder. Därför kan ovädret bara slå till och tyvärr skapa en hel del oreda.
  • Översvämningar och Tsunamis, vattens krafter kan ge förödande skador på samhällen. Ett exempel är Tsunamin som slog till mot semesterparadiset Thailand under julledigheterna 2004. Tsunamis kan komma till av olika anledningar och kommer i en gigantisk jättevåg, det kan vara ett jordskalv ute i havet eller ett kometnedslag som gör att vågen skapas och sedan blir större ju närmare land den kommer. Översvämningar är ofta ett resultat av snö som smälter bort och skapar stora vattenflöden, samt stora regnmassor, något som drabbar Sverige ganska ofta på våren. Det bästa att göra vid vattenkatastrofer är att leta sig högt upp, höga punkter nås oftast inte av vågen.
  • Jordbävningar är ett problem som vi i Sverige inte har stor erfarenhet av, dock är vi inte helt befriade från fenomenet. Anledningen är utgrävda gruvor som drabbas av ras, Kiruna har exempelvis fått flyttat sin stad ett flertal gånger då Kirunas gruva hotar att rasera staden. Vanligt är att jordbävningar beror på kontinentplattor som rör på sig och vulkaniska aktiviteter. Vid jordbävning kan göra olika skada och som ovan nämnt är effekterna helt olika och därför finns det en rad olika tillvägagångssätt för att skydda sig mot jordbävningar.